Ellos.dk
Kurv

Tre gamle denimmyter – sande eller falske?

Skal jeg vaske mine jeans i vaskemaskinen? Er det altid bedst at købe en størrelse mindre? Verden er fuld af myter og sandheder. Her gør vi det klart, hvad faktum er.

Tekst: Marcus Brodendal"VASK IKKE DINE JEANS I MASKINEN!"
Skal jeg vaske mine jeans i vaskemaskinen? Denne påstand kommer ofte med tesen om, at det ødelægger farven på jeansene og påvirker tøjets holdbarhed. Nå? Tja. Selvfølgelig vil maskinvask påvirke farven på dine jeans, men bliver de grimmere? Nej, tværtimod. De fleste jeans bliver kun pænere af at blive vasket. Ligesom læderjakker giver slitage patina og normalt et mere unikt resultat. Derudover kan stoffet have produktionsrester som stivelse og maskinfedt, der slider stoffet på en ufordelagtig måde. Dette forsvinder dog nemt med lidt H2O og vaskemiddel. Sørg derimod for at undgå skyllemiddel, da dette nedbryder elastanen, hvis dine jeans er med stretch.

"LÆG DINE JEANS I FRYSEREN, SÅ BLIVER DE SOM NYE!"
Skal jeg lægge mine jeans i fryseren? De værste vaskemodstandere foreslår normalt at lægge bukserne ned blandt ærter og pizzaer i fryseren i stedet for vaskemaskinen. Tanken er, at bakterierne i bukserne dør ved minusgrader, og at det vil gøre jeansene friske og som nye igen. Tja, måske. Du vil helt sikkert slippe af med nogle bakterier, men forskning viser, at når bukserne tør op, vågner de frosne baciller op og fortsætter deres ”pants party”. Hvis jeansene desuden er beskidte, gør fryseren ikke meget for at fjerne stænk fra en formiddagslatte eller fedt fra et stykke ost fra morgenmaden.

"KØB ALTID EN STØRRELSE MINDRE – JEANS UDVIDER SIG!"
Skal jeg købe jeans i en mindre størrelse? Man påstår, at jeans ”vokser” en størrelse efter noget tids brug. Det kan absolut ske, men det er ikke en regel. Det afhænger udelukkende af stoffets sammensætning, og hvor tæt stoffet er vævet. Selv om de fleste jeans bliver mere behagelige i alle slidpunkter, når de er bliver brugt, trækker de sig sammen igen, så snart de bliver vasket, og så er der ingen fidus i at have valgt en hel størrelse mindre. Hvis du køber jeans med stretch, vil elastanen i stoffet normalt gøre, at de holder størrelsen uafhængigt af behandlingen.